lauantai 29. lokakuuta 2011

Kovin australialaista - kahvikulttuuria

Kahvikulttuuri on mielestäni aika kiinnostava ilmiö Australiassa (ja vielä lähemmin Melbournessa). Pidän kahvista todella paljon, joten pakkasin Suomesta matkaan Mocca Masterin varmistaakseni aamukahvien laadun ja jätin huomioimatta Körkortin neuvot, jotka viittasivat siihen, että ei täällä kukaan sellaisella keittimellä keittele.

Mocca Masterilla kesti matkata tovi tänne ja sillä aikaa tutustuin murukahvien maailmaan (aiemmin en ole voinut sietää murukahvin makua joten ihmettelen, että ryhdyin kokeiluun ylipäätänsä). Murukahvien valikoima on paikallisessa Colesissa aika kattava ja tummaa paahtoa löytyy nykyään joka aamu kupistani. Niin ja Mocca Master on toisinaan kuukausia käyttämättä...

Murukahvi ei ollut kuitenkaan se kovin australialainen ilmiö, josta halusin kirjoittaa vaan täysin toinen ääripää eli erikoiskahvien kirjo ja tarkka kahviloiden valinta.

Aamuisin, kuten Suomessakin, työpäivä alkaa kahvilla tai oikeastaan kahvinhakureissulla. Seurasta riippuen reissu voi olla 8 minuuttia eli hissillä alakerran kahvilaan tai sitten varttti, kun lähimmän kahvilan lattet eivät kelpaa ja täytyy tehdä reissu laadukkaampaan kuppilaan.

Tällä hetkellä työkavereitteni kesken suosiossa on Cafenaticsin kahvit. Docklandsissa, jossa työskentelen, ei ole liikaa kahviloiden ja ravintoloiden valintaa mutta ollaan onnistuttu muutama kelvollinen löytämään alueelta. Cafenatics tarjoilee aamuisin erikoiskahveja mitä mielenkiintoisimmilla sekoituksilla. Tällä viikolla testasin tummapaahtoista Ethiopia kahvia, johon oli lisätty marjojen ja toffeen makua. Kerrassaan mahtava!

Erikoiskahveja ostetaan useimmiten mukaan ja kertakäyttöisten pahvikuppien määrä on valtava. Useammasta kahvilasta voi ostaa mukaansa oman kupin, johon haluamansa kahvin voi suoraan tilailla.

Cafenaticsin Keep Cup

Palavereissa meillä ei ole useinkaan kahvia ja mietinkin alussa, että paikallisilla kahvitottumuksilla järjestely olisi jokseenkin vaivalloista. Kahveja kuitenkin tilaillaan palavereihin toisinaan ja se onkin ihan oma ohjelmanumeronsa. Viidentoista henkilön tapaamisessa yksi tyyppi kirjoittelee tilaukset, skinny latte 2 sugars (SKL2s), flat white no sugar (FW)...ja lista jatkuu yksittäisten toiveiden mukaisesti. Tilauksia odotellaan puolituntia, jonka jälkeen kahvien hakija saapuu päällekkäin pinottujen pahvitarjottimien kanssa ja siinä sitten selvitellään tovi, saiko jokainen haluamansa sekoituksen.

Kuten Suomessa, myös täällä kahvin ympärillä pyörii sosiaalinen puolensa vaikka hieman erilaisesta kulmasta. Aamuiset kahvinhakureissut ovat mukavia tilaisuuksia vaihtaa kolleegan kanssa kuulumiset ja toimistolle palatessa nautiskella juuri oma suosikkisekoitus töiden lomassa.

2 kommenttia:

  1. Että kai sulla on sellainen kestomuki?

    "In Australia, 20 million tonnes of waste goes into landfill. Australians spend more than $10 million a year on goods they never use including DVDs, CDs, and clothing. Such mindless consumption should shock us all out of complacency.

    It occurred to me that the three-minute short film on the website – which depicts the mountains of waste dumped in the backyards of developing countries – should be mandatory viewing in shopping malls."
    http://vimeo.com/12774986

    VastaaPoista
  2. Näitä kuppeja saa nyt muuten Suomesta, Caffee Centraalenista. :)

    VastaaPoista