torstai 3. toukokuuta 2012

Aurinko ja voiteet - kovin australialaista

Nyt kun on syksy voi hyvällä mielellä keskittyä muistelemaan kesän lämpöä ja aurinkoisia päiviä. Ei ole liian kuuma ja UV-säteetkin ovat asettuneet kohtuulliselle tasolle. UV-säteiden vahtailusta on tullut osa kesäpäivien toimintaa ja ajattelin jakaa muutaman ajatuksen aiheesta.

Australiassa paistaa aurinko aika monena päivänä läpi vuoden ja pilvisinäkin päivinä UV-säteet tunkeutuvat pilvien läpi ja aiheuttavat palovammoja erityisesti vaaleammalle iholle. Täällä oppii aika nopeasti suojautumisen keinot.

Australian Government Bureau of Metorology julkaisee UV-indeksiennusteet, josta voi seurailla päivittäisiä tasoja. Erikoisinta ja vaarallisinta on täällä mielestäni pilviset päivät. Säteet tuntuvat petollisimmilta päivinä, jolloin luulee saavansa suojaa pilvien ansiosta mutta iho palaakin huomaamatta.

Suojautua siis täytyy ja välineet ovat melko perinteiset: voidetta, hattuja, pitkähihaisia ja tietysti kasa kivoja aurinkolaseja. Omaan kokoelmaani kerääntynyt useampi aurinkolasipari, joita tulee käytettyä niin ahkerasti että naarmuilla ovat jo muutamat linssit ja pareja löytyy laukun pohjalta, kaapeista ja työpöydältä. Laseista on tullut käyttötavaraa, joita ilman ei tule lähdettyä edes talvella mihinkään.

Aurinkohattuja ja lippiksiä on myös ilmestynyt kaappeihin useampi. Urheillessa en ole vieläkään oppinut käyttämään lippistä säännöllisesti mutta parannusta on kuitenkin tapahtunut tilanteeseen, jolloin en omistanut ainoatakaan kappaletta. Aurinkohattuja on tullut hankittua myös useampi ja niitä jo osaan kantaa mukanani laukussa. Hatun puuttuessa on parempi vetää mikä tahansa rätti päälakea ja niskaa suojaamaan sillä säteet polttavat hetkessä nahan punaiseksi.

Aurinkorasvoista täytyy kirjoittaa ihan oma kappaleensa. Täällähän ei myydä mitään aurinkorasvaa yli 30 suojakertoimella. Se ei tietenkään tarkoita sitä että suojakertoimet olisivat eurooppalaisia heikompia vaan 30 taitaa olla maksimi, jota saa markkinoida. Ei tule ainakaan oletettua että joku rasva suojaisi enemmän kuin toinen.

Kovin australialaista on mielestäni aurinkorasvapumput joita löytyy kaikista ulkoilmatilaisuuksista, työpaikkani keittiöstä, meidän eteisestä, auton takakontista ja baarin vessasta. Joka paikassa kehoitetaan lisäämään rasvaa ja suhtautumaan aurinkoon tietyllä kunnioituksella. Parhaan sosialisoidun aurinkorasvapisteen löysin erään ravintolan vessasta. Oli pakko napata siitä kuva - se oli vaan niin australialainen.


2 kommenttia:

  1. Ei kyseinen ravintola vaan sattuisi olemaan Boatbuilder's Yard?

    VastaaPoista
  2. No sehän se! Boatbuildersin naistenhuoneesta löytyi kyseinen aurinkorasva-automaatti:)

    VastaaPoista