keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Melbournen katukuvaa

Kun muutettiin tänne muistan hyvin kiinnittäneeni huomiota Melbournen katukuvaan. CBD:n ulkopuolelle laajenee matalan asutuksen kaupunginosia ja keskustan pilvenpiirtäjät voi nähdä kymmenien kilometrien päähän.

Jokainen kaupunginosa on omanlaisensa mutta mielestäni täällä on paljon yhtäläisyyksiä osien keskusten välillä. Itseasiassa ei pelkästään Melbournessa vaan ihan kautta Australian. Jokainen keskus on rakentunut pääkadun ympärille, josta löytyy kaikki palvelut: kaupat, kampaamot, pankit, pesulat, kahvilat ja ravintolat. Port Melbournessa tämä pääkatu oli nimeltään Bay Street ja täällä Malvernessa on kaksi vilkasta katua eli Glenferrie Road ja High Street.

Katukuvassa oli alkuun jotenkin häiritsevää sen rönsyilevä tyyli. En osannut aluksi sanoa, että mistä se oikein johtuu. Onko kaikki jotenkin hieman rempallaan vai keskeneräistä? Kadut ovat kuitenkin melko siistissä kunnossa ja ravintolat ja kaupat upeita sisältä, joten se ei ollut syy. Nyt syyn kuitenkin huomaa jo selkeämmin.

Kaikenlaiset kyltit, mainokset, jalankulkuväylien ilmoitukset ja se, että jokainen niistä on erilainen niin kooltaan kuin tyyliltäänkin, tekee katukuvasta melko sekaisen. Suomessa ja yleisesti Euroopassa katukuva on paljon puhtaampaa. Mainokset on lähtökohtaisesti riisuttu katukuvasta ja erityisesti julkisivuista.

Kolmen vuoden jälkeen silmä on jo niin tottunut, että kirjavat ilmoitukset eivät enää haittaa. Siitähän on tosinaan ihan hyötyä. Viime viikolla hain illallista yhdestä intialaisesta ravintolasta ja kun yritin selvittää myöhemmin Körkortille, mikä ravintolan nimi olikaan, oli se perin hankalaa sillä jalkakäytävältä (monen muun kyltin joukosta) ei löytynytkään kyseisen paikan mainosta. Silmä siis tottuu ja lopulta ihan odottaa viestejä pitkin katuja.

Matalia liiketiloja Glenferrie Roadilla

Katoksia ja mainoksia

Talon fasaadin näkee oikeastaan ainoastaan toiselta puolelta katua.

Jokaisen liikkeen edessä on kattomainos ja usein toinen jalkakäytävällä.

Keltainen maali herättää huomion.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti