perjantai 22. marraskuuta 2013

Kaalisipsejä

Mehustimen innoittamana olen surffaillut kaikenlaisia kivoja mehuohjeita ja päätynyt useaan blogiin lukemaan ohjeita mehujen lisäksi kaalisipseistä. Nämä tuntuvat olevan nyt jotenkin todella kuumaa ja kokeilun arvoista hommaa, joten viritin kiertoilmauunimme 150 asteeseen ja ajattelin testata terveelliseksi todettuja lastuja.

Löysin South Melbournen marketilta juuri sopivaa kaalia eli lehtikaalia (kale). Siis sellaista kurttulehtistä, vihreää kaalia. Pesin lehdet salaattilingossa ja kuivattelin vielä talouspaperin päällä. Revin lehdet sopiviin paloihin ja levittelin ensimmäisen satsin pellille.

Päälle ruiskutin pullosta auringonkukkaöljyä sekä suolaa ja laitoin kerroksellisen kaalinlehtiä uuniin. 10 minuutin kohdalla avasin uunin luukkua ja päästin höyryä hieman pois ja annoin lehtien olla vielä nelisen minuuttia.

Lehdet tuoksuivat ihan joululaatikoilta. Rapsakoita ja hyvän makuisia. Kokeilin seuraavat pellilliset mm. valkoviinietikan ja maustesuolan kanssa mutta lähinnä niissä maistui vain suola. Pellillinen ihan ilman mitään mausteita toimi myös loistavasti.

Koska laitoin uuniin kokonaisen kaalin, ei kaikkia lastuja millään jaksanut popsia kerralla. Huono juttu olikin sitten seuraava päivä. Lehdet nimittäin menevät hieman nahkeiksi jos niitä ei nauti heti. Huomasin myös, että lehden keskiosat (vaaleat varret) kannattaa poistaa joko repimällä palat niiden ympäriltä tai sitten ihan vaan saksimalla osat pois. Ne nimittäin tuntuivat hieman kovilta ja puisilta syötäessä.

Koti onkin tuoksunut tämän harjoituksen jälkeen melko jouluiselta :) Taidan kokeilla toistekin vähän pienemmällä satsilla tosin.

Kaalit levitettynä pellille.
Auringonkukkaöljyä päälle.
Kiertoilmauuni 150 asteeseen.

Rapsakat kaalisipsit ovat valmiita!

2 kommenttia:

  1. Millähän tämän vinkin muistaisi ensi kesänä.. Tänä kesänä pellolta tuli runsaasti lehtikaalia ja me käytettiin sitä mm. piirakoissa kuten pinaattia. Mutta meinasi silti mielikuvitus loppua että minne kaikkialle sitä voisi tunkea että saisi kaiken sadon käytettyä :)

    VastaaPoista
  2. Piirakoihin laittaminen onkin loistava vinkki! Laitan muistiin :)

    Kaalisipsit pitänee laittaa korvan taakse siinä vapun tienoilla, kun muutenkin ruokalistalle kuuluu sipsejä :D Ehkä sillä muistisäännöllä voi kantaa läpi kesän.

    VastaaPoista