maanantai 14. helmikuuta 2011

Williamstown, ACCA, Royal Botanic Gardens, Melbourne Museum ja Phillip Islands

Tällä viikolla on tullut tehtyä turistikierrosta ihan urakalla. Ei ole yhtään sellainen olo, että asuisin täällä vaan ihan reilusti turisteilen. Mahtavaa seuraa Suomesta, jonka kanssa on ollut ihana tutustua kotikaupungin nähtävyyksiin. Pitäisi harrastaa samaa myös Helsingissä.


Williamstown
Päädyttiin Williamstowniin pienen lauttaristeilyn kautta. Southgatelta voi ottaa meno-paluu-(28 dollaria) tai pelkän meno-lipun (15 dollaria) ja fiilistellä joki- sekä merimaisemia tunnin verran. Williamstown ei ole kovin kaukana keskustasta mutta aika mukavassa omassa lintukodossa. Pientä, kaunista ja historiallista (turisti-infon mukaan myös Austraalian mittakaavassa erittäin vanhaa eli yli satavuotiasta). Talot ja pihat olivat tosi nättejä ja botanical garden oli myös viehättävä. Lisäksi Williamstown ja Port Melbourne kohtaavat toisensa rantanäkymiltä, pieni kaistale merta vain välissä.
 

View Larger Map
Lautalla siltojen alta


Williamstownin pihoja

Williamstown Botanic Garden

Williamstown Botanic Garden

Williamstownin pihoja.

ACCA
Perjantaina oli aika sateista ja sumuista, joten tehtiin museovierailuja ja seikkailtiin Melbournen Botanic Gardenissa. Joskus ensimmäisinä viikkoina, kun tulin tänne, yritin vierailla ACCAssa (Australian Centre for Contemporary Art) ja paikka olikin suljettu. No tällä kertaa onnistuttiin pääsemään ihan sisälle asti mutta täytyy myöntää, että paikka oli aikamoinen pettymys. Olin ajatellut, että täällä olisi joku omien kokoelmien perusnäyttely ja sitten vierailevia näyttelyitä. Käytännössä rakennuksessa oli kolme huonetta, joissa yhden taiteilijan teos. Tällä kertaa tarjolla Joseph Kossuth teoksellaan '(Waiting for -) Texts for Nothing' Samuel Beckett, in play. Jos taitelija olisi jotenkin sytyttänyt, olisin varmasti ihan eri mieltä paikasta mutta en vaan päässyt fiilikseen Samuel Beckettin kirjoituksiin liittyvästä teoksesta. Lähdettiin ACCAsta jokseenkin ymmällään. Tästä ei tainnut sitten tullakaan Design Museon tyyppistä, kohdetta, johon olisi kiva palata kerta toisensa jälkeen. Sitä siis vielä metsästetään.


ACCA pääsisäänkäynti


Royal Botanic Gardens ja kaunein hämähäkki ikinä
Accasta selvittyämme oli aika onnellista löytää Melbournen Royal Botanic Gardens aivan kulman takaa. Sää oli kostea, lämmin mutta vältyimme sateelta. Jokseenkin trooppisessa ilmassa puutarha pääsi näyttämään parhaimmat puolensa. Kävelimme vain osan puutarhaa mutta nautimme kauniista istutuksista, tekojärvestä (vaikka kilpikonnat jäivätkin näkemättä) ja pienestä piilotetusta mökistä, jonka uumenista löytyis mummokerhon askartelemia käsitöitä (mökissä järjestettävät käsityökurssit ovat nyt harkintalistalla...).


Puutarhasta löytyy myös upea Herbarium vaivaisen 1,2 miljoonan kuivatun kasvin kera. Herbariumiin ei valitettavasti pääse tutustumaan ihan ohikulkuturistina ja jäimme siis ulkovien taakse. Täytyy pitää silmällä mahdollisia järjestettyjä kierroksia tänne, jos onnistuisi pääsemään jollekin tutustumisretkelle. Herbariumin kasvit jäivät siis näkeättä mutta ulkopuolella osui silmiin kuitenkin karmea mutta tähän astisista hämähäkeistä kaunein, ainakin väritykseltään. Toivottavasti nämä asustelevat ainoastaan tässä puistossa.

Royal Botanic Gardens


ja se värikäs hämähäkki.

Melbourne Museum
Botanic Gardenista selviydyttyämme mietimme, millä päästäisiin parhaiten seuraavaan kohteeseen eli Melbourne Museumiin. Löydettin puutarhan reunoilta pysäkki turistibussiin ja kaksi eläkeläispariskuntaa odottelmassa bussia. 


On omistettava ihan oma kappale eläkeläispariskunnan ystävälliselle miehelle. Toisinaan, kun elää seuraavalla pysäkillä tapahtuvaa elämää jo etukäteen, tämä herrasmies sai meidät pysähtymään hetkeksi juuri siihen hetkeen ja kuuntelemaan koko turistibussin reitin ihan kartalta asti esitettynä. Hän kertoi rauhallisesti, miten tämä reitti toimii, mikä pysäkki ei ollut käytössä, missä oli business district ja katsoi meitä aina kertoessaan hetken, että viesti oli varmasti mennyt perille. Nyökkäiltiin ja kiitettiin opastuksesta niin kauniisti kuin osattiin, niin ja oltiin kiinni ihan siinä hetkessä;)


Melbourne Museum on moderni rakennus täynnä erilaisia osioita, joista löytää luontoon ja historiaan liittyviä osioita. Ehdittiin tutustua ainoastaan osaan näyttelystä, koska museo sulkee ovensa jo viideltä arkisin. Tänne täytyy tehdä toinen retki paremmalla ajalla ja kirjoittaa syvempi analysiisi nähdystä:)

Melbourne Museum


Phillip Island, Mornington Peninsula ja ne pingviinit
Lauantaina jatkettiin turistireissua vuokraamalla auto ja suuntaamalla Phillip Islandille pingviinien pariin. Ajettiin Port Melbournesta Mornington Peninsulalle kohti Sorrentoa. Alueelta löytyy useita viinitiloja ja pysähdyttiin Red Hillsin tilalla ihastelemassa maisemia ja maistelemassa listallinen viinejä. Mukaan tarttui pullo pinot grigioa ja semilliona jälkruokaviiniksi.


Red Hills

Red Hills

Red Hills

Upeita rantamaisemia ja lopulta Phillip Island ja pingviinit. Bongauspisteeseen oli suhteellisen helppoa löytää ja paikalla oli oppaiden mukaan hyvä olla viimeistään puoli kahdeksalta illalla pingviinit kun nousisivat vedestä auringon laskun jälkeen.


Liput maksoivat noin kaksikymmentä dollari ja ne oikeuttivat amfitetatterimaiseen katsomopaikkaan rannalla. Majoittauduttiin katsomon oikeaan kulmaan hiekalle ja näkymä oli mahtava merelle. Luonnonpuisto, herkät pingviinit ja katsomon popcornit saati hodarit tuntuivat kuitenkin jokseenkin ristiriitaisilta.


Hämärän saapuessa merestä nousi vähitellen suloisia ja pieniä pingviinejä. Ihastelimme taapertavia otuksia vajaan tunnin. Palatessamme autolle, pingviinejä sai seurata vielä pesimäalueelle rakennetuilta puisilta kävelypoluilta. Tämä ei tuntunut ollenkaan järkevältä turistilauman hääriessä noin metrin läheisyydessä pingviineistä, jotka yrittivät hämärässä löytää kotiinsa. Hämmentävää ja jokseenkin raadollista viihdettä...

katsomo ja kohta saapuvat pingviinit

Juuri ennen auringonlaskua


Sunnuntai ja grillauksen pariin
Tänään on päivä mennyt mukavasti ihan kotoisissa oloissa - grillaten ja fiilistellen;)
Palmujen sekaan piilotetut tonnikalapihvit.

Open doors :)




2 kommenttia:

  1. Mikä tuo punainen pömpeli on?

    VastaaPoista
  2. Heh! Aika tarkkanäköistä;) Oletan, että tarkoitat olkkarin vasemmassa kulmassa olevaa punaista laatikkoa? No se on vaatimattomasti radio vaan...On siis palattau takaisin isoisän aikaisiin malleihin :D

    VastaaPoista